English
Новини

 

 • Покана

   

   

  По случай Международния ден на белия бастун Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ Ви кани на тържествен концерт. Той ще бъде и четвъртият, финален концерт по проект „Танцуващи сърца“, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. В рамките на този проект преди година към читалището бе създадена едноименна школа по народни танци, песни и обичаи. Танцовият състав ще изпълни хора от различни фолклорни области. Изненади ще ни поднесат и гост-изпълнители, наши приятели - зрящи и незрящи певци и танцьори от музикални и телевизионни формати. Професионалисти и любители на музикалното и танцовото изкуство ще слеят творческата си сила и вдъхновение в една голяма празнична вълна, с която ще заредят публиката.

   

  Концертът ще се състои на 15 октомври в салона на кино „Влайкова“ на ул. „Цар Иван Асен II“ № 11 от 14:00 ч. Вход свободен.

   

  С Вашето присъствие оказвате чест на читалището и на изпълнителите от сцената. Нека този ден да бъдем заедно!

   

  Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество

   

   

   

   

   

 • Покана за
  Концерт-спектакъл на школа по народни танци, песни и обичаи „Танцуващи сърца“ към Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, гр. София

   

   

  Концертът ще се проведе на 20 септември 2023 г. в читалище „Природа и наука – 1938“, адрес: гр. София, ул. „Цар Самуил“ 86, съвместно с Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Светлина“.

   

  Начало - 13,00 ч.

   

  Вход - свободен.

   

  Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

   

   

   

   

   

 • Неоценима помощ

   

   

  На 31 юли 2023 г. приключи изпълнението на проект на читалището, финансиран от Фонд „Социална закрила“ под името „Повече брайлова литература и по-качествен печат за слепите хора в България“, съгласно договор № РД04-112/28.04.2023 г. Договорът с фонда беше подписан на 28 април, а изпълнението започна на 2 май.

   

  По този проект читалището получи два климатика, две офис бюра, два офис стола, брайлов принтер Everest D v.5 и устройство за създаване на релефни графични изображения PIAF. Общата стойност на тази техника е 24 904,00 лв. 10% от сумата са наш принос, а останалите 22 413,60 лв. са предоставени от Фонд „Социална закрила“. Сътрудничеството на читалището с този фонд е традиционно. По предишни проекти са били купени брайлови дисплеи, стелажи, офис оборудване, а преди няколко години с помощта на същата финансираща институция беше проведена международна конференция по проблемите на незрящите хора у нас и в чужбина.

   

  Брайловият принтер влезе в експлоатация веднага след доставянето му, защото по една случайност принтерът, с който досега работим, се повреди. Машината за релефни изображения е нещо ново, неизползвано досега в читалището. Тя позволява самостоятелно да правим такива илюстрации, което значи, че ще имаме повече брайлови издания с релефни картини. Това е изключително съвременна тенденция. Климатиците освен че създават по-добри условия за работа, помагат сложната техника,с която разполагаме, да функционира нормално, като й се осигурява постоянна температура.

   

  Помощта на Фонд „Социална закрила“ наистина е неоценима, защото без нея ние никога не можем да се снабдим с това оборудване. Ето защо изказваме гореща благодарност за подадената ни ръка и се надяваме нашето сътрудничество да продължи и в бъдеще.

   

   

   

   

   

 • Покана

   

   

  Здравейте, приятели на поезията,
  Ние – екип от Продуцентска къща „Прожектор“ – създатели на филма за незрящия млад скулптор Денис Попов – ви каним на среща, на 8 юни, четвъртък, от 14.00 часа в Националното читалище на слепите „Луи Брайл“. Обещаваме ви вълнуваща среща с поезията на големия поет Георги Рупчев /1957 – 2001/.

   

  Рупчев е един от най-забележителните поети от времето, което можем да наречем преломно, в края на българския 20. век. Сега – 22 години след неговата ранна смърт, за него си спомнят само истинските му ценители. Младото поколение не знае за него. Смисълът на тази среща е да чуем едни от най-хубавите му поеми и стихотворения, изпълнени от младите актьори: Ели Колева, Йордан Ръсин, Неделин Найденов, които са влюбени в поезията на Георги Рупчев.

   

  Ели Колева е актриса в Театър „Българска армия“ и героиня в наскоро миналия по Нова телевизия сериал „Много мой човек“.

   

  Йордан Ръсин – актьор в театър „Възраждане“ – е двукратен носител на наградите за актьорско майсторство „Икар“ и „Аскер“.

   

  Неделин Найденов е актьор на свободна практика. Той участва в редица авангардни и експериментални режисьорски проекти.

   

  На срещата, освен за чудесната поезия, ще си поговорим и за поета – за тежкия му жребий в живота. Ще ви запознаем с проекта ни за документален филм за него, както и с нашата идея – на художничките Мария Ландова и Анжела Минкова – да направим поетическа книга със стихове на Рупчев, придружена с релефни илюстрации, изпълнени в печатната техника преге. Ще имате възможност да разгледате колекция от картини в техниката преге.

   

  За финал сме ви подготвили и артистична изненада.

   

  Очакваме ви!

   

   

   

   

   

 • Покана
  Брайлово четене, придружено от изложба

   

   

  Уважаеми брайлови читатели,
  На 31 май 2023 г. Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира превърналите се в традиция състезания по правилно писане и бързо и правилно четене, както и по изразително четене на брайл.

   

  Първите две ще се проведат в читалището, на пл. "Славейков" № 1 Б, от 10:00 ч., а състезанието по изразително четене - в зала "Вяра" на Столична библиотека от 14:00 ч. пред публика. То ще бъде посветено на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов.

   

  Ако обичате предизвикателствата и искате да премерите сили с други бързи четци, ако обичате да четете на глас, запишете се за участие в сутрешния или следобедния тур, а защо не и в двата! Както обикновено, участниците в състезанието по изразително четене ще получат текстовете си след жребий малко преди това и ще имат възможност да се запознаят с тях.

   

  Заявки за участие се приемат до 25 май включително на телефон: 02/ 988 32 69. Лице за контакт: Ваня Димитрова.

   

  Тазгодишното четене ще бъде съпроводено и от друго вълнуващо преживяване. Докато очаквате реда си, ще имате възможност да се докоснете до тактилни макети на Ректората на Софийския университет и сградата на Университетския театър "Алма Алтер", които ще бъдат изложени в читалищното фоайе. Те са изработени по проект с финансовата подкрепа на програма "Ти и LIDL за по-добър живот", в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум. Към тях има отпечатани на брайл книжки с описания на макетите. Изложбата ще очаква своите посетители до 2 юни включително.

   

  Заповядайте, очакваме ви!

   

   

   

   

   

 • Покана за
  Концерт-спектакъл на школа по народни танци, песни и обичаи „Танцуващи сърца“ към Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, гр. София

   

   

  Концертът ще се проведе на 22 април 2023 г. в залата на ПП „Успех“, гр. София, бул. „Европа“ 138А.

   

  Начало - 16,00 ч.

   

  Вход - свободен.

   

  Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

   

   

   

   

   

 • Покана за
  Концерт-спектакъл на школа по народни танци, песни и обичаи „Танцуващи сърца“ с хореограф и художествен ръководител Виктория Костова към Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, гр. София

   

   

  Концертът ще се проведе на 28 март 2023 г. в читалище „Природа и наука 1938“, адрес: гр. София, ул. „Цар Самуил“ 86, където ще съвместим нашата проява с традиционния пролетен концерт на Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Светлина“.

   

  Начало - 14,00 ч.

   

  Вход - свободен.

   

  Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

   

   

   

   

   

 • ПОКАНА

   

   

  Уважаеми читалищни членове,

   

  Настоятелството на Националното читалище на слепите „Луи Брайл – 1928“ взе решение на 15.03.2023 г. в 14:00 ч. да се свика Общо отчетно събрание. То ще се проведе в Народно читалище „Славянска беседа – 1880“, намиращо се на ул. „Г.С. Раковски“ № 127, при следния дневен ред:

   

  1. Приемане на технически отчет за дейността на читалището през 2022 г.

   

  2. Приемане на финансов отчет за 2022 г.

   

  3. Приемане на основни насоки за развитието на читалището през 2023 г.

   

  4. Приемане на проектобюджет за 2023 г.

   

    5. Разни.

   

  Искрено се надяваме да уважите с присъствието си този наш форум. Предварително ви благодарим за проявения интерес.

   

    Йордан Младенов – председател

   

   

   

   

   

 • Поетичен празник на любовта със Светлана Смолева

   

   

  Любовта. Едва ли има сърце, неизпитвало блаженството, когато тя царува в него, и пустотата, когато нея я няма. Едва ли има поет, чиито стихове не са я възпявали. Любовта е, за да се споделя през цялата година, не само през февруари.

   

  Елате да я отпразнуваме заедно със стихове! В читалището ще ни гостува актрисата Светлана Смолева, позната ни от дублажа в телевизията и от радиото. С чаровния си глас тя ще ни поведе по лъчистите поетични пътеки, озарени от любовта. Във фоайето на читалището ще си направят своеобразна среща класически поети и съвременни незрящи и слабовиждащи поети чрез стихове за любовта и виното.

   

  Заповядайте на 21 февруари от 14:30 ч. на пл. "Славейков" 1 Б, ще се почерпим и с чаша вино!

   

  А за нашите читатели и приятели, които нямат възможност да присъстват, ще осъществим излъчване на живо през платформата Zoom. Детайли за онлайн излъчването ще публикуваме на нашата страница във Facebook.

   

  Очакваме ви, ще бъде вълнуващо!

   

   

   

   

   

 • ПОКАНА

   

   

  Настоятелството на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ насрочва общо отчетно-изборно събрание на 06.10.2022 г. в 13:00 ч. Събранието ще се проведе в салона на Народно читалище „Славянска беседа – 1880“, на ул. „Г.С. Раковски“ № 127, при следния дневен ред:

   

  1. Отчет на ръководството за дейността в периода 12.12.2019 г. – 06.10.2022 г.

   

  2. Доклад на Проверителната комисия.

   

  3. Избор на ръководни органи – председател, настоятелство, председател на Проверителната комисия и членове на комисията.

   

  Искрено се надяваме да уважите с присъствието си нашето отчетно-изборно събрание. Предварително ви благодарим за проявения интерес.

   

    Йордан Младенов – председател

   

   

   

   

   

 • На 26 май 2022 г. в салона на читалището се проведе среща с читалищни членове, на която бяха представени резултатите от проект, финансиран по Програмата за малки грантове на посолството на САЩ в България. Срещата беше излъчена и онлайн, за да могат по-голям кръг от хора да се запознаят с постигнатите резултати.

   

  В рамките на проекта са отпечатани 21 книги от американски автори на брайлов шрифт. 18 от тях са преводни издания на български език, а останалите три са адаптирани издания за изучаващите английски език. Книгите са достъпни за всички читатели на брайловата и електронната библиотека.

   

  Проектът предвиждаше и осигуряването на 10 триизмерни модела на сгради и други обекти, свързани с американската история и култура. Те бяха представени на срещата и могат да бъдат разглеждани от нашите потребители в удобно за тях време през работните дни. Към всеки експонат е приложена и кратка информация на брайл, за да могат незрящите посетители самостоятелно да се запознаят с изложените модели. Тази своеобразна изложба през месец септември ще бъде представена в Специално училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл", както и в Центъра за социална рехабилитация и интеграция "Светлина" в София.

   

  За повече подробности можете да изтеглите аудиозапис на срещата.

   

   

   

   

 • СОЦИАЛНА УСЛУГА „АСИСТЕНТСКА ПОДКРЕПА“

   

   

  „Асистентската подкрепа“ е специализирана социална услуга, която включва ежедневна почасова подкрепа в домашна среда на деца и лица с трайни увреждания и на лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, предоставяна от лице назначено на длъжност „Социален асистент“.

   

  Потребители на социалната услуга „Асистентска подкрепа“, съгласно Закона за социалните услуги са:

   

  - лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност;

   

  - деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон.

   

  Максималната продължителност за ползване на социалната услуга „Асистентска подкрепа“ от един потребител е до 3 часа дневно, всеки работен ден, съобразно изготвената индивидуална оценка на потребностите.

   

  Кандидатите за потребители могат да заявяват желанието си да ползват социалната услуга „Асистентска подкрепа“ по настоящ адрес, като необходимите документи за кандидатстване са следните:

   

  Заявление-декларация (по образец);

   

  Документ за самоличност (за справка) - за дете - удостоверение за раждане (за справка);

   

  документ за самоличност на законния представител: родител, настойник, попечител (за справка);

   

  документ, определящ конкретното лице за настойник или попечител на кандидата за услугата (за справка);

   

  Експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (копие];

   

  Медицински протокол на АКК (копие);

   

  Други медицински документи - актуална епикриза и др. (копия);

   

  Пълномощно (нотариално заверено) за лице, което да подаде заявлението от името на кандидата, когато не се подава лично (копие).

   

  Документи за кандидатстване могат да се подават:

   

  - Лично - в деловодството на район „Средец“, ул. „Леге“ № 6, всеки работен ден от 09:00 до 17:00 часа

   

  - На електронна поща: info@sredec-sofia.org

   

  За допълнителна информация, можете да посетите сайта ни www.sredec-sofia.org - услуга „Социални дейности“ - „Асистентска подкрепа“ или да позвъните на телефон 02/948-43-10

   

   

   

   

   

 • На 15 май, в неделя, Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ ще организира велопоход с тандеми от София до село Безден. Тръгване – в 09:30 ч. от площадката пред бл. А, в Комплекса на слепите(бул. „Европа“ 138 А). Завръщане – на същото място, около 16:00 ч.

   

   

  Желаещите да се включат в това приключение на колела, моля да се свържат с нас на телефон: 0894399158.

   

   

   

   

 • На 11 май 2022 г. в 19:30 ч. в салона на театър „Алма Алтер“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена постановка на тъмно. Слепи и зрящи актьори ще играят в пиесата „Втората дупка на шинела“ по сценарии на незрящия писател Иван Янев. Това събитие се организира по проект на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, финансиран от Национален фонд „Култура“. Специално обучени незрящи фасилитатори ще въвеждат посетителите в тъмната зала. Хората от публиката не могат да бъдат наречени зрители, защото те ще се докоснат до театралното изкуство без да виждат какво се случва на сцената. Представлението е предизвикателство и за зрящите актьори, които трябва да играят на тъмно.

   

   

  Тази пиеса ще бъде представена няколко пъти, така че всички, които не са успели да я посетят сега, ще имат тази възможност по-късно.

   

   

   

   

 • Скръбна вест

   

   

  На 07.05.2022 г. след кратко, но тежко боледуване ни напусна нашият скъп колега Иван Доброволов. Неговото име ще остане завинаги записано със златни букви в историята на българската брайлова печатна книга, тъй като той от 90-те години на миналия век до края на живота си правеше предпечата и техническата редакция и отпечатваше брайловите томове. Винаги ще сме му благодарни за този труд. Ще го помним и с всеотдайната му помощ и грижа за интеграцията и пълноценния живот на слепите хора.

   

  Поклонението ще се състои на 10.05.2022 г., вторник, от 9:30 ч. в ритуалния дом на Централните софийски гробища.

   

  Поднасяме искрените си съболезнования на семейството и близките на Иван. Тази внезапна загуба е тежка за всички ни.

   

  Поклон пред паметта му, Бог да го прости!

   

  От настоятелството на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“

   

  08.05.2022 г.

   

   

   

   

 • ПОКАНА

   

   

  Уважаеми читалищни членове,

   

  Настоятелството на Националното читалище на слепите „Луи Брайл – 1928“ взе решение на 23.03.2022 г. в 11:00 ч. да се свика Общо отчетно събрание. То ще се проведе в Народно читалище „Природа и наука – 1938“, намиращо се на ул. „Цар Самуил“ № 86, при следния дневен ред:

   

  1. Приемане на технически отчет за дейността на читалището през 2021 г.

   

  2. Приемане на основни насоки за развитието на читалището през 2022 г.

   

  3. Приемане на финансов отчет за 2021 г.

   

  4. Приемане на проектобюджет за 2022 г.

   

  5. Разни.

   

  Искрено се надяваме да уважите с присъствието си този наш форум. Предварително ви благодарим за проявения интерес.

   

  Йордан Младенов - председател

   

   

   

   

   

 • Нова библиотечна услуга дава възможност за достъп до електронни книги от цял свят

   

   

  На 01.02.2022 г. читалището стана част от платформата за международен обмен на електронни книги в достъпен формат ABC Global Book Service. Това е уеб базирана библиотечна услуга, разработена по инициатива на Консорциума за достъпни книги (Accessible Book Consortium - ABC). Услугата представлява глобален каталог с хиляди заглавия на много езици и може да бъде ползвана от всички наши читатели на територията на България.

   

  Консорциумът за достъпни книги, наричан по-нататък в текста ABC, е публично-частно партньорство, ръководено от Световната организация за интелектуална собственост. В него участват Световния съюз на слепите, Daisy Consortium, специализирани библиотеки и други организации, представляващи интересите на лица, чиито увреждания възпрепятстват четенето на печатни издания, както и организации, представляващи интересите на автори и издатели, включително организации за управление на колективни права.

   

  Основна цел на ABC е увеличаването в световен мащаб на книгите в достъпен формат и предоставянето им на лица със зрителни увреждания, както и на лица с други увреждания, в следствие на които изпитват затруднения при четенето на печатни материали. Постигането на тази цел се осъществява чрез онлайн платформата ABC Global Book Service, в която участват специализирани библиотеки от различни държави, обслужващи горепосочената категория лица.

   

  Първоначално платформата дава възможност само за междубиблиотечен книгообмен. За да се осъществи обменът, всяка библиотека предоставя своя каталог и съответните файлове, които се интегрират в платформата. По този начин се изгражда глобален каталог, който може да се ползва от участващите библиотеки.

   

  Впоследствие е добавена нова функционалност, позволяваща на читателите да получат пряк достъп до платформата. Достъпът до каталога е свободен, но за изтеглянето на книгите е необходима регистрация.

   

  Всеки наш читател може да се регистрира като ползвател на услугата ABC Global Book Service на следния уеб адрес:

   

  https://www.abcglobalbooks.org/

   

  Сайтът може да се ползва на английски, френски и испански език. Регистрацията се извършва чрез подаване на заявка за създаване на акаунт, която се одобрява или отхвърля от наш служител в зависимост от това дали ползвате някоя от библиотечните ни услуги или не. Ако сте регистриран като читател на брайловата или електронната библиотека, ние ще одобрим искането ви за създаване на акаунт в ABC Global Book Service във възможно най-кратък срок. В случай, че все още не сте потребител на предлаганите от нас услуги, можете да се регистрирате в електронната ни библиотека, като следвате стъпките, описани в раздел Електронни книги на нашия уебсайт или да се свържете с нас, за да ви регистрираме като читател на брайловата библиотека.

   

   

   

   

   

 • ПОКАНА

   

   

  Настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” кани членовете на читалището на редовно отчетно Общо събрание, което ще се проведе на 17.05.2021 г. от 13 часа в салона на читалище „Природа и наука”, София, ул. „Цар Самуил” № 86 при следния дневен ред:

   

  1. Приемане на технически отчет за дейността за периода 01.01.2020 -31.12.2020 г.

   

  2. Приемане на финансов отчет за периода 01.01.2020 -31.12. 2020 г.

   

  3. Приемане на насоки за дейността на читалището за 2021 г.

   

  4. Избор на член на Настоятелството на мястото на починалия Асен Алтънов.

   

  5. Разни.

   

   

   

   

   

 • Почина Спас Карафезов, почетен председател и дългогодишен председател на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928”

   

   

  Господин Карафезов е роден на шести юли 1934 г. в Габрово. Завършва средно образование в родния си град като випускник на прочутата Априловска гимназия. Учи право в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Дълги години заема различни постове в Съюза на слепите в България. Върхът на кариерата му в тази организация е заместник-председател и главен редактор на сп. „Зари”. В работата си се отличава със своя иновативен дух и прогресивно мислене.

   

  Близо 30 години Спас Карафезов е председател на националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928”. Поема читалището в изключително труден момент без осигурено финансиране и със затихващи функции. Успява не само да възстанови неговата дейност, но и да я развие в забележителна степен. Пръв в България въвежда компютърната технология за печатане на брайлови книги. По-късно към читалището е създадена първата специализирана електронна библиотека за незрящи. Благодарение на всичко това днес читалището доставя брайлови и електронни книги на незрящите хора в цялата страна. За своите заслуги на 12 декември 2019 г. Спас Карафезов беше избран за почетен председател.

   

  Той остави след себе си голяма следа в историята на делото на незрящите хора в България. Публикуваните негови авторски книги още дълги години ще връщат техните читатели към времето, в което живя и работи нашият почетен председател.

   

  Поднасяме своите съболезнования към всички близки, приятели и роднини на починалия.

   

   

   

   

   

   

   

   

 • ПОКАНА

   

  Настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” насрочва редовно Общо събрание на 26 юни 2020 г. от 13 часа в салона на читалище „Славянска беседа”, София, ул. „Г.С. Раковски” № 127 при следния дневен ред:

   

  1. Приемане на годишен отчет за дейността за периода 01.01.2019-31.12.2019 г.

   

  2. Приемане на годишен финансов отчет за периода 01.01.2019-31.12.2019 г.

   

  3. Приемане на проекто-бюджет за 2020 г.

   

  4. Запознаване с дейността на читалището за периода от 01.01.2020 до 31.05.2020 г.

   

  5. Запознаване с финансовото състояние за периода от 01.01.2020 до 31.05.2020 г.

   

  6. Разни.

   

  15.06.2020 г.

   

  Председател: Йордан Младенов

   

   

   

   

   

 • ПОКАНА

   

  Настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” насрочва редовно отчетно-изборно събрание на 12 декември 2019г. от 12 часа в салона на читалище „Славянска беседа”, ул.Раковска”127, гр.София при следния дневен ред:

   

  1. Отчетен доклад на настоятелството - Прочети доклада за 2019 г. от тук

   

  2. Приемане на финансов отчет за 2019г., основни насоки за дейността , както и основни насоки за 2020г.

   

  3. Отчетен доклад на проверителната комисия

   

  4. Допълнение към чл.6, т.4 на читалищния устав

   

  5. Избор на ръководни органи – настоятелство, председател и проверителна комисия

   

   

   

 •  

   

   

 • ПОКАНА

   

  От настоятелството на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“

   

  До всички живеещи в София брайлови читатели и почитатели на споделеното четене

   

  По повод 210-годишнината от рождението на Луи Брайл читалището организира форум „Голямото брайлово четене“, който ще се проведе през октомври и ноември тази година на няколко места в страната - София, Пловдив, Габрово, Варна, както и в двете специализирани училища.

   

  Имаме удоволствието да поканим всички Ви да вземете участие в софийския тур, който ще се състои на 21.10.2019 г., понеделник, от 11.00 ч. в Столичната библиотека. Идеята е всеки участник да прочете на брайл пред публика откъс от свой любим текст в рамките на 3-4 минути, било поезия или проза, от книга или списание. Мероприятието не е със състезателен характер, важно е участието. Целта е да окажем почит към Луи Брайл, да популяризираме създаденото от него писмо сред зрящите и да съпреживеем заедно литературата чрез четенето на брайл. За намиране на нужните Ви текстове можете да се обърнете към брайловата библиотека с молба за съдействие. След форума всички са поканени на обяд.

   

  Молим, заявете своето участие до 16.10.2019 г. включително при Наташа Велкова и Ралица Янкова в брайловата библиотека на телефон 02-988-32-69.

   

  За нас ще бъде чест да се докоснем до Вашия литературен свят, очакваме Ви!

   

  Настоятелството на НЧС „Луи Брайл 1928“

   

  Забележка: молим участниците в „Голямото брайлово четене“ да бъдат на мястото на събитието 15 минути преди началото, като носят със себе си текстовете, с които ще се представят.

   

   

   

 •  

 • Маратон по художествено четене на брайл

   

   

  На 24 ноември 2018 г. , събота, 17.30 часа, в салона на читалище "Природа и наука - 1938", на адрес гр. София, ул. Цар Самуил 86, ще се проведе Маратон по художествено четене на брайл.

   

  Заповядайте!

   

   

   

   

 • ПОКАНА

   

   

  На основание чл.15 от Закона за народните читалища и чл.12 на Устава на читалището, настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” насрочва Общо отчетно събрание, което ще се състои на 26 Октомври 2018 година от 13 часа в залата на читалище "Славянска беседа", на адрес: гр. София, ул. Георги С. Раковски № 127 при следния дневен ред:

   

  1. Отчетен доклад на настоятелството - Прочети otcheten_doklad2018.docx
  2. Отчетен доклад на проверителната комисия
  3. Приемане бюджет за следващия период и Основни насоки за дейността за 2018г. – 2019г. - Прочети nasoki2018-2019.docx

   

   

  От настоятелството

   

   

 • От 2 до 4 юли 2018г. Национално читалище на слепите „Луи Брайл – 1928“ организира и проведе екскурзия по проект „Ние обичаме отечеството си“.

   

  Проектът бе финансиран от Агенцията за хора с увреждания и бе част от дейностите, посветени на 90-годишнината от основаването на читалището, както и на 140-годишнината от Освобождението на България.

   

  Прочети цялата статия

   

   

   

 • ЮБИЛЕЙ

  НАЦИОНАЛНОТО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ „ЛУИ БРАЙЛ 1928“ ВЕЧЕ НА 90

   

   

  Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ навърши 90 години от създаването си – солидна възраст за една институция, чиито основатели са се посветили на каузата да носят култура и просвещение на слепите хора в България.
  На девети май 2018 г. домакин на тържественото честване на юбилея бе открита сцена „Сълза и смях“, където се събраха голям брой членове, приятели и съмишленици на читалището, както и бивши, настоящи и възможни бъдещи читалищни дейци.

   

  Прочети цялата статия

   

   

 • На 9ти май 2018г. от 10:00ч., в салона на театър "Сълза и смях", Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" ще отбележи своя 90-годишен юбилей!

   

  Входът на театъра ще бъде отворен от 10:00ч. до 10:45ч.

   

   

   

 • Здравейте, приятели!

   

  И тази година програма „Христо Ботев” на БНР обяви поетичен конкурс „Зрящи сърца” за хора с увредено зрение.

   

  Желаещите да участват трябва да изпратят до 3 свои стихотворения на свободна тема. Срокът за изпращане на стихотворенията е 10 май 2018 година.

   

  Повече информация прочетете тук: http://bnr.bg/hristobotev/post/100956903

   

   

   

 • ПОКАНА

   

   

  На основание чл.15 от Закона за народните читалища и чл.12 на читалищния устав, настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” насрочва Общо отчетно събрание, което да се състои на 03 юли 2017 година от 13 часа в зала „Надежда” на Столична библиотека, находяща се на площад Славейков № 4 в гр. София при следния дневен ред:

   

  1. Отчетен доклад на настоятелството - Прочети otcheten_doklad2017.doc
  2. Отчетен доклад на проверителната комисия
  3. Приемане на финансов отчет, както и на бюджет за следващия период
  4. Основни насоки за дейността за 2017г. – 2018г. - Прочети osnovni_nasoki_nchs2017-2018.docx

   

   

  От настоятелството

   

 • Проект „Ръководство за инсталиране и работа с брайлов дисплей“ на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, реализиран с финансовата помощ на Агенцията за хората с увреждания

   

  На 24 април 2017 г. стартира изпълнението на проекта „Ръководство за инсталиране и работа с брайлов дисплей“ на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, който се реализира с финансовата помощ на Агенцията за хората с увреждания.

   

  Проектът е с продължителност три месеца и е на обща стойност 3 433,44 лв. с безвъзмездно финансиране по програмата на АХУ от 3 253,44 лв.

   

  Общата цел на проекта е: Подобряване достъпа до информация чрез използване на възможностите на брайловия дисплей.

   

  Брайловият дисплей е устройство, на което се извежда информацията, която се появява на екрана на компютъра или на мобилното устройство. Той може да служи и за въвеждане на текст или команди, ако притежава брайлова клавиатура в стил Пъркинс. Чрез нея потребителят може да въвежда и да редактира текст на съответния език без да ползва стандартната клавиатура. Тъй като брайловите дисплеи съдържат малък брой клетки (напр. 20, 40 или 80), те показват само съответния брой знаци. За да може потребителят да работи с тях в различните операционни системи и приложения, те се управляват от екранен четец или софтуер за увеличаване на текста.

   

  Ръководството ще съдържа инструкции за работа с брайлов дисплей чрез двата екранни четци, популярни у нас – JAWS for Windows и NVDA. Освен това в него ще бъде включена информация, която дава общи познания за брайловите дисплеи, видовете брайл и др. Ръководството ще увеличи възможностите за самостоятелно обучение на потребителите на брайлов дисплей, така че те да могат да се запознаят подробно с възможностите, предлагани от екранните четци, и да изберат оптималния начин на работа според техните предпочитания и потребности.

   

  Ръководството ще бъде издадено в 2 брайлови тома в 40 екземпляра и ще бъде разпространено във филиалите на читалището в гр. Пловдив, Дряново, Габрово, рехабилитационните центрове, училищата за деца с увредено зрение в София и Варна, сред потребителите в сродни и партньорски организации.

   

   

   

   

 • Здравейте, приятели!

   

  За осми пореден път програма "Христо Ботев" на БНР обяви поетичен конкурс "Зрящи сърца" за хора с нарушено зрение.

   

  За повече информация, посетете линкът към страницата на програма "Христо Ботев":
  http://bnr.bg/hristobotev/post/100678897/programa-hristo-botev-na-bnr-obavava-poetichen-konkurs-zrashti-sarca-za-hora-s-uvredeno-zr

   

   

 • На 21 МАРТ 2017 г. от 16:00 ч. в Дом на киното, намиращ се на адрес: гр. София, ул. Екзарх Йосиф 37
  ще се прожектира филмът
  ДНЕВНИЦИ НА СЛЕПОТАТА

   

  Режисьор - Питър Мидълтън, Джеймс Спини
  Сценарий - Питър Мидълтън, Джеймс Спини
  Оператор - Гери Флойд
  Музика - Джеймс Юърс, Ноа Ууд
  В ролите - Джон М. Хъл, Мерилин Хъл, Ейлийн Дейвис, Симоне Кърби, Дан Скинър
  Продуценти - Майк Брет, Джо Джо Елисън, Стив Джеймисън, Пийт Мидълтън, Джеймс Спини, Алекс Ъсборн
  Продукция - Archer's Mark

   

  След като губи зрението си, Джон Хъл осъзнава, че ако не се опита да разбере слепотата, тя ще го унищожи. Затова през 1983 г. започва да си води аудиодневник. След три години вече е записал над 16 часа материал – уникален разказ за загубата, прераждането и обновяването, изваждайки на показ непознатия свят на слепотата.
  Дневникът е публикуван през 1990 г., а авторът невролог Оливър Сакс казва: „Това е шедьовър... Най-прецизното, задълбочено и красиво описание на слепотата, което някога съм чел“ .

   

  Следва късометражен филм със заглавие Записки на слепотата, който печели награда „Еми“. Пълнометражният филм със същото заглавие е амбициозна и иновативна творба, която успява да ни докосне. Това е един от най-добрите британски филми за изминалата година.

   

  „Едно от най-забележителните неща в записите на Джон е, че въпреки че започват като приказка за тъгата и загубата, в края на дневниците му трансформацията в собственото му съзнание е огромна. Нещата, чиято липса осъзнава първоначално, постепенно са загубили значимостта си за него.“

   

   

 • На 28 МАРТ 2017 г. от 17:00ч. в Дом на киното, намиращ се на адрес: гр. София, ул. Екзарх Йосиф 37
  ще се прожектира филмът
  ОКОТО НА МИНОТАВЪРА

   

  Сценарий - Мария Ландова
  Оператор - Пламен Герасимов
  Музика - Николай Иванов
  Продуцент - Мария Ландова, Борислав Колев

   

  Денис е 18-годишен и като всички млади хора иска да се развива, да има любов, семейство, професия... Като всички, но не съвсем – той е напълно незрящ по рождение. Въпреки това си поставя цели и ги постига – практикува активно различни спортове, чете много, дори има свой начин да гледа филми. Неговата дръзка мечта е да бъде скулптор. Готов ли е да се бори за нея? А готово ли е обществото за хора като Денис?

   

   

   

   

 • ПОКАНА

   

  Обръщаме се към нашите членове, техните близки и приятели,

   

  На 15 декември 2016 г. от 14:00 ч. в салона на читалище „Славянска беседа“, нашето читалище ще отбележи 120 години от рождението на акад. Петко Стайнов.

   

  Слово за неговия живот и дело ще произнесе почетния член на нашето читалище – неговият син арх. Стефан Стайнов. В програмата ще участват ученици от Националната музикална гимназия „Любомир Пипков“ и дамски хор от читалище „Славянска беседа“. Петко Стайнов е първият председател на нашата институция от 1928 г. до 1943 г., почетен председател на Съюза на слепите в България – 1971.

   

   

 • ПОКАНА

   

  На основание чл.15 от закона за народните читалища и чл.12 на читалищния устав, настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” насрочва Общо събрание, което да се състои на 03 октомври 2016 година от 14 часа в салона на читалище „Славянска беседа”, находящо се на ул. Раковски 127, в гр. София при следния дневен ред:

   

  1. Отчетен доклад на настоятелството - Прочети doklad_2016.doc
  2. Отчетен доклад на проверителната комисия
  3. Приемане на финансов отчет за 2015г. и за времето до 01.09. 2016г., както и на бюджет за 2017година - Прочети proekto-budjet2017.xls
  4. Основни насоки за дейността за 2017г. - Прочети osnovni_nasoki_2016-2017.doc
  5. Избор на ръководни органи

   

  От настоятелството

   

   

 • През месец август 2016г., Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" успешно приключи проект „Да четеш на брайл - означава да си истински грамотен“ финансиран от Агенцията за хората с увреждания. Проектът е на стойност 3993 лв.

   

  По проекта бяха издадени 4 нови заглавия на брайлов шрифт, към фонда на брайловата библиотека. Тези книги вече са в ръцете на читателите.

   

   

 • На 21 Август 2016 г., неделя, ще се състои концерт на вокално-инструментална група “ВЕСЕЛИТЕ МОМЧЕТА“. Концертът е включен в календара на лятната културна програма на Столична община. Концертът ще се проведе на лятната естрада в Борисовата градина, в гр. София. Началото е от 19ч. Достъпът е свободен.

   

  ЕЛАТЕ да се повеселим заедно с песните, които не могат да бъдат забравени!

   

   

 • ОБЯВА

   

  За седма поредна година програма "Христо Ботев" на БНР обявява поетичния конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". Клипове с обявата се излъчват по програма "Христо Ботев". Срокът за участие в конкурса е 10 май 2016 година.

   

  За повече информация посетете линка: http://bnr.bg/hristobotev/post/100678897/programa-hristo-botev-na-bnr-obavava-poetichen-konkurs-zrashti-sarca-za-hora-s-uvredeno-zrenie

   

   

   

 • ОБЯВА

   

  Настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ обявява конкурс за есе на тема „Аз чета“, във връзка със светлия празник на културата на светите братя Кирил и Методий.

   

  Крайния срок за изпращане на творбите е 30.05.2016 г. на e-mail: nllb@abv.bg или на адреса на читалището гр. София, пл. „Славейков “ 1Б.

   

  Предвидени са три награди – първата е в размер на 80 лв., втората 60 лв., третата 40 лв.

   

   

   

 • Курс по АСТРОЛОГИЯ

   

  Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира курс по астрология с лектор Цветан Спасов.

   

  Първата сбирка ще се проведе на 15 март 2016г. от 15:00 часа в читалището.

   

  Курсовете са безплатни за хора с нарушено зрение.

   

   

   

 • ИНИЦИАТИВА

   

  Във връзка с поканата на Омбудсмана Мая Манолова към юридическите лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност, да предложат кандидати за заместник-омбудсман.

   

  Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ заедно с национално представени неправителствени организации на хората с увреждания, се обединиха за подкрепа на кандидатурата на настоящия заместник-омбудсман Хюсеин Исмаил, да продължи своята работа в още един пет-годишен мандат.

   

  Уважаеми колеги, ако подкрепяте тази кандидатура, моля изпратете писмо за подкрепа от името на вашата организация на email адрес: zahusseinismail@nllb.bg , в срок до 12:00 ч. на втори декември 2015 г. НЧС „Луи Брайл 1928“ ще внесе писмата за подкрепа в деловодството на омбудсмана в рамките на същия ден.

   

  Ние считаме, че г-н Исмаил ще осигури необходимата приемственост в работата на институцията на омбудсмана, и се надяваме на неговите изявени позиции, знания и опит в защитата на обществено значими каузи и човешки права.

   

  Според омбудсмана активното участие на неправителствени организации в процеса на номиниране на кандидати ще подпомогне Народното събрание да направи информиран, обективен и прозрачен избор.

   

  Нека се включим активно и ние, организациите на хората с увреждания!

   

   

   

 • На 25 Ноември 2015г. от 23:00 часа по програма „Христо Ботев“ на Българското Национално Радио ще бъде излъчено предаване посветено на 80-годишнината от създаването на Смесен хор на слепите в България.

   

   

   

 • О Б Я В А

   

  ЗА ПЛАТЕН СТАЖ ЗА ХОРА СЪС ЗРИТЕЛНИ УВРЕЖДАНИЯ

   

  Във връзка със стартирането на проект "Диалог в тъмното - модел за прозрачност и справяне със социалните неравенства" (BG 05 1875) по Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, (www.ngogrants.bg)

   

  търсим хора със зрителни увреждания,

   

  които да бъдат обучени и да станат членове на глобалната мрежа от фасилитатори на „Диалог на тъмно“ като работят на граждански договор в организирането и провеждането на събития от формата на „Диалог на тъмно“. Прочети повече: obyava_platen_staj_dd2015.doc

   

   

 • На 15 Юли 2015 г., сряда, ще се състои концерт на вокално-инструментална група “ВЕСЕЛИТЕ МОМЧЕТА“. Концертът е включен в календара на културните събития на столична община. Концертът ще се проведе на лятната естрада в Борисовата градина, в гр. София. Началото е от 19ч. Достъпът е свободен.

   

   

 • Покана

   

  Настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”, на основание чл. 15 от Закона за народните читалища свиква редовно Общо събрание, което ще се проведе на 15 юни 2015 год. от 13:00 ч. в залата на Народно читалище „Славянска беседа”, адрес: гр. София, ул. „Г.С. Раковски” 127, при следния дневен ред.

   

  ДНЕВЕН РЕД:
  1. Отчетен доклад на Настоятелството - Прочети otcheten_doklad_2015.doc
  2. Отчетен доклад на Проверителната комисия.
  3. Приемане на бюджет и основни насоки за дейността - Проекто-бюджет за 2015г. - Прочети osnovni_nasoki_za2015.doc
  Прочети Проекто бюджет за 2015г.

   

 • Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” и Съюзът на слепите в България организират среща на тема: „Делото на слепите и обществените промени“. Срещата ще се състои на 1 декември 2014 г. от 09:45ч. в Столична библиотека, зала „Надежда”.
  Представяме на вашето внимание два паралелни текста от 1990 и 2014 г., с които бихте могли да се запознаете. Файлът с текстовете можете да изтеглите от следния линк:

   

  http://nllb.bg/docs/trudoustroiavane_i_deloto.doc

   

 • Йога за хора със зрителни увреждания

   

  През изминалите пет месеца екипът на Сдружение „Център за подкрепа на социалната интеграция – Приоритети“ изработи две специализирани помагала по йога с помощта на инструктори от Йога-център „Свами Дев Мурти“ и десет души с увредено зрение. Едното е озаглавено „Наръчник по йога за хора със зрителни увреждания“ и съдържа подбрани физически и дихателни упражнения с различна сложност, насочени към понижаване на стреса, подобряване на физическото и емоционалното равновесие, повишаване на тонуса, издръжливостта и концентрацията. Наръчникът ще бъде отпечатан на брайл.
  Другото помагало е „Аудио инструктор за самостоятелни занимания по йога на зрително затруднени“. То представлява записана на диск последователност от инструкции за изпълнение на съчетание от упражнения. Записът е подготвен така, че хората с нарушено зрение, които го слушат и следват, да могат напълно самостоятелно да практикуват йога в домашна среда или на друго подходящо място в удобно за тях време.

   

  Пълния текст можете да прочетете Тук.

   

 • ОБЯВА

   

  Настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”, на основание чл. 15 от Закона за народните читалища свиква редовно Общо събрание, което ще се проведе на 16 юни 2014 год. от 14:00 ч. в залата на Народно читалище „Славянска беседа”, адрес: гр. София, ул. „Г.С. Раковски” 127, при

   

  ДНЕВЕН РЕД:
  1. Отчетен доклад на Настоятелството - Прочети otcheten_doklad2014.doc
  2. Отчетен доклад на Проверителната комисия.
  3. Приемане на бюджет и основни насоки за дейността - Проекто-бюджет за 2014 г. - Прочети proektobudget_2014.doc
  - Основни насоки за развитие на „НЧС Луи Брайл 1928” за 2014 г. – 2015 г. - Прочети nasoki_za2014.doc

   

 • Програма „Христо Ботев” на БНР за пети пореден път обявява поетичен конкурс „Зрящи сърца” за хора с увредено зрение

   

  Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят до 3 свои стихотворения на свободна тема. Срокът за изпращане на стихотворенията е 10 май 2014 година.

   

  Повече информация прочетете тук.

   

   

 • ОБЯВА

   

  СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Брайл”, в партньорство с фондация „Хоризонти” организират пресконференция във връзка с приключване на проект „Подкрепа за равен старт чрез интегрирано обучение”, осъществен с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (2007-2013).

   

  По приоритетна ос: 4 – Подобряване на достъпа до образование и обучение.

   

  Конференцията се организира във връзка с приключването на проект „Подкрепа за равен старт чрез интегрирано обучение” и има за цел да информира обществеността, масмедиите, целевите групи и заинтересованите страни за резултатите по проекта.

   

  Пресконференцията ще се състои на 16 декември 2013 г. от 12.00 ч. на адрес: зала „Верен“ - пл. Славейков № 1 - безистен

   

  Прочети Покана
  Прочети Програма
 • Интервю с Анета Петкова - учител от Ресурсен център гр. Русе - прочети

   

  19 Септември 2013г.

   

 •  

  На 17 юли 2013 г. по радио Христо Ботев от 23:00ч ще бъдат излъчени творбите на нашия приятел и композитор Стоян Бабеков - Две песни, посветени на Васил Левски. В програмата е включен и "Отче наш" номер 1 и "Септемврийска балада" в изпълнение на Радиохора и диригент Михаил Милков.

   

  На 18.07.2013г. от 0:00 предаването "Нощен Хоризонт", което е посветено на големия революционер Васил Левски започва с творбите на Стоян Бабеков - "Тропар" на Йеродякон Игнатий и "Клетва пред Левски".

   

  На 15 юли 2013 г. в къщата-музей "Борис Христов" Пламен Бейков изпълни цикъл от песни по текст на Дамян Дамянов за нисък мъжки глас. За тези песни г-н Бабеков бе удостоен с втора награда от ръководството на къщата-музей "Борис Христов" във връзка с проведен конкурс. Това бе и най-високото отличие. Това бе и най-високото отличие, тъй като не бе определена първа награда.
  За тези прояви поздравяваме сърдечно нашия приятел Стоян Бабеков.

   

   

 • ОБЯВА

   

  Настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”, на основание чл. 15 от Закона за народните читалища свиква редовно Общо събрание, което ще се проведе на 17 юни 2013 год. от 14:00 ч. в залата на Народно читалище „Славянска беседа”, адрес: гр. София, ул. „Г.С. Раковски” 127, при

   

  ДНЕВЕН РЕД:

   

  1. Отчетен доклад на Настоятелството - прочети - godishen_doklad2013.doc
  2. Отчетен доклад на Проверителната комисия.
  3. Приемане на бюджет и основни насоки за дейността - прочети:
  - Проекто-бюджет за 2013г. - proektobudget_2013.doc
  - Основни насоки за развитие на „НЧС Луи Брайл 1928” за 2013г. - 2014г. - osnovni_nasoki_nchs_2013.doc
  4. Избор на Настоятелство и Проверителна комисия

   

 • На 24 април 2013г. от 17:00ч. в зала „Средец” на Столична Библиотека (гр. София, площад Славейков
  № 4), Национално читалище на слепите „Луи брайл 1928” съвместно с група адвокати организира среща с поета Петър Баков от град Петрич.

   

 • На 22 април 2013г. от 15:00ч. в салона на читалище „Луи Брайл 1928” ще бъде представена колекцията от събрани изпълнения на професионалния хор на слепите „Академик Петко Стайнов” състояща се от 20 аудио диска.
  Композиторът Стоян Бабеков ще илюстрира фрагменти от изпълненията.

   

 • Вече четвърта поредна година програма "Христо Ботев" на БНР организира поетичен конкурс "Зрящи сърца".

   

  Повече информация за конкурса прочетете на този линк: http://bnr.bg/sites/hristobotev/Accents/Pages/ 130402zrjshti_sartza.aspx

   

 • Във връзка с писмо от 29 януари 2013 г. от членове на НЧС „Луи Брайл 1928“ до Райфайзенбанк, отдел "Комуникации" и отдел "Законосъобразност и лоялност" на Райфайзенбанк извършиха проверка за целесъобразното разходване на средствата дарени от банката на читалището.

   

  Ето и текста на писмото, с което Райфайзенбанк информира за резултата от направената проверка: pismo_raifaizenbank_2013.doc

   

 • Програма за развитие на НЧС “Луи Брайл 1928” за 2013 г. - Прочети: programa_nchs2013.doc

   

 • Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” по случай 85 години от основаването си обявява конкурс за написване на есе на тема „Книгата в моя живот”. Предвидени са три награди: 1-во място – 120 лв; 2-ро място – 80 лв.; 3-то място - 50 лв. Творбите трябва да се изпратят на брайлов или плоскопечатен шрифт по пощата на адрес: гр. София 1000, пл. „Славейков” No1Б или на електронна поща nllb@abv.bg най-късно до 10 април 2013год.

   

 • По проект „Да намериш светлината в песните и музиката“ на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" финансиран от Столична програма култура '2012, направление 3. Музикално изкуство и балет, бяха издирени и събрани над 300 изпълнения на Професионален хор на слепите "Акад. Петко Стайнов". Измежду тях композиторът и диригентът Стоян Бабеков подбра 250 изпълнения, които бяха цифровизирани и записани в комплект от 20 аудио диска.
  Предстои комплекти от компакт дисковете да бъдат предоставени на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Столична библиотека, и други по-големи библиотеки в страната, Национално музикално училище „Л. Пипков”, Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и др.

   

  В резултат на изпълнението на проекта беше събрано и популяризирано песенното творчество на професионалния хор на слепите „Акад. Петко Стайнов”, съществувал от 1935 до 1999 г. и запазването на паметта за този уникален по своята същност хор.

   

  Инициативата и идеята за изпълнението на този проект беше на г-н Рангел Попов, член на читалището от 1956г. Също така той взе активно участие в реализирането му.

   

  Изказваме благодарност на г-н Спас Карафезов, Председател на читалището, който подкрепи идеята и подпомогна изпълнението на проекта.

   

 • Уважаеми ползватели,

  Представяме Ви дейността „Консултиране на родители на деца с нарушено зрение в предучилищна и училищна възраст” по проект „Подкрепяща среда за интегрираното образование на децата с намалено и напълно загубено зрение в България”.

  Целта на предлаганата дейност е да се окаже помощ на родителите да изградят в семействата си подкрепяща среда за интеграцията на своите деца, да им помогнат да приемат различието, да развиват своите качества, да ги мотивират да преодоляват препятствията, създавани от увреждането, да контактуват със свои връстници, да създават социални контакти от различен характер и да водят нормален за възрастта си начин на живот.

  Повече информация: ranno-konsultirane.doc


 • По проект „Самостоятелен достъп до нормативни актове за хората с нарушено зрение”, с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и Институт “Отворено общество” – София в рамките на програма “Овластяване на безвластните по време на криза” – фаза 2, беше съставена брошура „Правата на хората с увреждания според българското законодателство”, автор Георги Гергов.

  Брошурата е достъпна в електронен и аудио формат, уголемен и брайлов шрифт.

  Брошурата в електронен и аудио вариант, можете да изтеглите от тук:
  g.gergov-pravata_na_horata_s_uvrezhdania.doc
  g.gergov-pravata_na_horata_s_uvrezhdani-audio.zip • Поетичен конкурс „Зрящи сърца”

  Програма „Христо Ботев” на БНР обявява поетичен конкурс „Зрящи сърца” за хора с увредено зрение.


  Чуйте условията за участие в конкурса „Зрящи сърца” - klip-zriashtisarca2012.mp3

  Регламент на конкурса

  Желаещите да участват трябва: - да изпратят до 3 свои стихотворения на свободна тема - срокът за изпращане на стихотворенията е 10 май 2012 година - необходимо е участниците да посочат трите си имена, възраст, точен адрес и телефон за обратна връзка, както и e-mail - стихотворенията да бъдат изпращани на адрес: Българско национално радио, София 1040, бул. Драган Цанков № 4, програма „Христо Ботев” за конкурса „Зрящи сърца” или на e-mail: zriashtisartsa@bnr.bg

  Повече информация: zriashtisarca2012.doc • Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” Ви кани на пресконференция по повод стартирането на проект „Подкрепяща среда за интегрираното образование на децата с намалено и напълно загубено зрение в България”, финансиран по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

  Очакваме Ви на 24 февруари 2012 (петък) от 14 часа в Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”, София 1000, пл. „Славейков” 1Б, ет. 4.


 • ФОНДАЦИЯ „ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО” в рамките на програма “ОВЛАСТЯВАНЕ НА БЕЗВЛАСТНИТЕ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА” – фаза 2

  НАЦИОНАЛНО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ „ЛУИ БРАЙЛ 1928” проект „Самостоятелен достъп до нормативни актове за хората с нарушено зрение”


  На 18 февруари 2012 година от 10,30 часа в салона на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”, гр. София, пл. „Славейков” 1Б ще се проведе беседа с юристи относно правата на хората с увреждания според българското и европейското законодателство.

  Очакваме ви! • През януари 2012 стартира изпълнението на проект „Подкрепяща среда за интегрираното образование на децата с намалено и напълно загубено зрение в България”, финансиран по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-4.1.04 „Подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности”. Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” е Бенефициент, а Средно общообразователно училище за деца с нарушено зрение „Луи Брайл” е Партньор по проекта. Продължителността на дейностите е 24 месеца, през които ще работим за подпомагане на образователния процес на учениците с нарушено зрение чрез осигуряване на равен достъп до задължителна и допълнителна учебна литература и създаване на подкрепяща среда за тяхното интегриране и бъдеща професионална реализация.

  Специфичните цели на проекта са:

  - Осигуряване на учебници, помагала и литература в достъпен формат за учениците с нарушено зрение.
  - Равни възможности за учениците с нарушено зрение за явяване на изпит под формата на тест.
  - Подпомагане на родителите на деца с нарушено зрение в изграждането на подкрепяща среда.
  - Информиран избор на сфера на бъдеща професионална реализация на учениците с нарушено зрение.
  - Изработване на методика за преподаване на математика и информатика за деца с нарушено зрение.

   

   

 • П О К А Н А

  Уважаеми членове,

  На основание чл. 12, ал. 1 от Устава, Настоятелството на национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”

  Ви кани

  на годишно отчетно събрание, в салона на читалище „Славянска беседа”, на ул. Г. С. Раковски № 127. Събранието ще се проведе на 12 декември 2011 г. от 13:00 часа. Регистрацията ще бъде пред залата от 13:00 до 13:55 часа.

  Дневен ред:

  1. Отчетен доклад на настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”, за периода 1 декември 2010 г. – 30 ноември 2011 г. - прочетете otcheten_doklad_2011.doc

  2. Доклад на проверителната комисия на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”, за периода 1 декември 2010 г. – 30 ноември 2011 г.

  3. Насоки за работата на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”, за 2012 г. - прочетете osnovni_nasoki_2011.doc

  4. Приемане на проектобюджет за 2012 г.;


 • Среща с потребителите на юридическите консултации

  На 12 октомври 2011г., от 18:00 часа, в националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928”, на адрес: гр. София, пл. Славейков №1Б, ет. 4, ще се състои среща с потребителите на юридически услуги, към Фондация Хоризонти. На срещата ще бъдат дадени подробни разяснения относно промените в социалното законодателство, касаещи хората с увреждания, влизащи в сила тази година. Ще бъдат дадени практически съвети, за попълване на документи по програми на Столична община, насочени към хората с увреждания, от правния консултант на фондация Хоризонти, по проект „Специализирани социални услуги за хора със зрителни увреждания” – Георги Гергов.

  Срещата ще протече при следния дневен ред:

  1.Запознаване с промените и възможностите, които дава наредбата на Столична община, за ползване на услугата „асистент за независим живот”;
  2.Изменения в тарифата за ползване на центровете за социални и рехабилитационни услуги;
  3.Промени в Закона за интеграция на хората с увреждания и в правилника за прилагането му, влезли в сила през 2011 година;
  4.Разни – Дискусия по проблеми поставени от потребителите.


  Всички потребители са поканени!

 • През месец май 2011 г. Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" започна изпълнението на проект "Електронната книга - път към знанието". Проектът е одобрен, финансиран и подпомогнат от Столична програма "Култура" на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата. Продължителността му е шест месеца.
  Целта на проекта е да бъдат добавени сто нови заглавия (художествена литература, енциклопедични издания и речници) в електронната библиотека на читалището. Нашите читатели също ще имат възможност да участват при подбора с предложения за желани от тях книги.

 • Програма „Христо Ботев” на БНР обявява поетичен конкурс „Зрящи сърца” за хора с увредено зрение.

  Повече информация за условията на конкурса можете да прочете тук
 • На 28.01.2011 год., от 10:30 до 13:30 ч., в залата на книжарница „Верен”, намираща се на пл. „Славейков” № 1Б, гр. София, фондация „Хоризонти” в партньорство с Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” ще проведе първа информационна среща по проект „СПЕЦИАЛИЗИРАНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ЛИЦА СЪС ЗРИТЕЛНИ УВРЕЖДАНИЯ”, Договор BG051PO001-5.2.06-0231-C-0001. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз. На срещата ще бъде представена подробна информация за проекта - цели, основните дейности и лицата, които имат право да ползват специализираните социални услуги, които ще се предлагат. На срещата са поканени да присъстват представители на институции, и неправителствени организации, ангажирани с проблемите на хората с увреждания, лица от целевата група, медии, както и всеки, който се интересува от проблемите на хората със зрителни увреждания.

  Прочетете програмата на срещата - programa_informacionnasreshta_socialni_uslugi.doc

   

 • Във връзка с изпълнението на проект „Специализирани социални услуги за лица със зрителни увреждания” с Договор No BG051PO001-5.2.06-0231-C-0001, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз, фондация “Хоризонти” обявява конкурс по документи и събеседване за следните длъжности:

   

  1. Обучител - 1

   

  Изисквания за длъжността: висше хуманитарно образование, професионален опит при обучение на хора с увреждания

   

  Основни задължения: разработване на обучителни материали, провеждане на въвеждащо и поддържащо обучение на екипа по проекта.

   

  Документи: автобиография в европейски формат, диплома за завършено висше образование, документи за допълнителна квалификация, документи, доказващи професионален опит, препоръки (желателно).

   

  Условия: 240 часа, граждански договор

   

   

  2. Супервайзор – 1

   

  Изисквания за длъжността: висше образование в областта на Социална работа, Специална педагогика, Психология и др., опит по специалността, компютърни умения, умения за работа в екип

   

  Основни задължения: извършва пряк контрол върху предлаганите социални услуги, съдейства на екипа при изготвяне на всички документи, свързани с предоставяне на социалните услуги, участва в комисиите по подбор на служители, подбор и оценяване потребностите на потребителите на услугата, извършва текущо проучване на качеството на предлаганите услуги, удовлетвореността на потребителите, дава възможни насоки за подобряване на организацията на работа и др.

   

  Документи: автобиография в европейски формат, диплома за завършено висше образование, документи за допълнителна квалификация, документи, доказващи професионален опит, препоръки (желателно).

   

  Условия: 13 месеца, трудов договор

   

  Срок за подаване на документи за двете позиции:
  до 25 януари 2011 год.

   

  Документите се подават по електронна поща: horizontifoundation@gmail.com или на адрес: гр. София, кв. „Студентски град”, бл.55 Г, ет.6 (читалня) от 9:00 ч. до 17:30 ч.

   

  Повече информация за проекта можете да намерите на адрес: www.horizonti.bg

   

 • Фондация „Хоризонти” обявява, че започна приемането на заявления за предоставяне на специализирани социални услуги във връзка с изпълнението на проект „Специализирани социални услуги за лица със зрителни увреждания” с Договор No BG051PO001-5.2.06-0231-C-0001, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз.
  Могат да кандидатстват лица със зрителни увреждания, които биха желали да получават безплатно следните услуги – помощ за мобилност и ориентиране, юридически консултации, психологически консултации, семейно консултиране, групови посещения на културни събития, туристически обекти и др., консултации при използване на компютри и специализирани програми за незрящи.

   

  Заявления за предоставяне на услугите се приемат във фондация „Хоризонти” всеки ден от 9:00 ч. до 17:30 ч.

   

  Необходими документи при кандидатстване – копие на ЕР ТЕЛК и лична карта.

   

  Повече информация за услугите и за проекта на адрес: www.horizonti.bg или на телефон: 02/ 962–55-25.

   

  Проектът се изпълнява в партньорство с Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”.

   

   

 • Проект „Специализирани социални услуги за лица със зрителни увреждания”

   

  Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” е партньор на фондация „Хоризонти” по проект „Специализирани социални услуги за лица със зрителни увреждания” по Договор No BG051PO001-5.2.06-0231-C-0001.
  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

   

  Проектът, който стартира на 01.01.2011 год. ще се изпълнява четиринадесет месеца. Прочети пълния текст.

   

 • На 23 декември 2010 г. в Нов български университет председателя на читалището - Спас Карафезов поднесе почетния медал на културната ни организация на проф. Богдан Богданов във връзка с неговият 70-годишен юбилей. Проф. Богданов е почетен член на Национално читалище "Луи Брайл 1928".

   

   

 • ДО
  ЧЛЕНОВЕТЕ НА НАЦИОНАЛНО ЧИТАЛИЩЕ НА СЛЕПИТЕ „ЛУИ БРАЙЛ 1928”

  На основание чл. 12 от Устава на читалището, Настоятелството свиква Общо отчетно събрание на
  13 декември 2010 г. от 13:00 ч. в Столична библиотека,
  пл. „Славейков” № 4.

  Предлаганият дневен ред е:

  1. Отчетен доклад на настоятелството за времето от 1 октомври 2009 до 1 декември 2010. - doklad2010.doc
  2. Доклад за проверка на проверителната комисия за горния период.
  3. Приемане на програма за дейността на читалището през 2011 г. - programa2011.doc
  4. Попълване на настоятелството.
 • От края на 2009 г. в София и Пловдив работи Бюро по труда за лица със зрителни увреждания. За повече информация вижте тази брошура , както и сайта на Бюрото: http://labourforblind.bg
 • По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" и Женското дружество при РСО - София на ССБ ви канят на 19 май 2010 г. от 14 ч. в салона на читалище "Природа и наука", което се намира на ул. "Цар Самуил" №86, в близост до ул. "Екзарх Йосиф". Ще гостува проф. Веселина Иванова, която ще изнесе лекция във връзка с празника.
 • На трети май 2010 г. от 15 часа в Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” ще гостува популярния телевизионен и радиожурналист Мартин Карбовски.
  Срещата ще се проведе в салона на читалището на адрес: гр. София, площад „Славейков” №1Б.
  Очакваме ви!
 • ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „ЗРЯЩИ СЪРЦА”

  Програма „Христо Ботев” на БНР обявява поетичен конкурс „Зрящи сърца” за хора с увредено зрение.

  РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРСА

  Желаещите да участват трябва :
  - да изпратят до 3 свои стихотворения на свободна тема
  - срокът за изпращане на стихотворенията е от 1 април до 10 май 2010 г.
  - необходимо е участниците да посочат трите си имена, възраст, точен адрес и телефон за обратна връзка, както и e-mail
  - СТИХОТВОРЕНИЯТА ДА БЪДАТ ИЗПРАЩАНИ НА АДРЕС БНР София 100 , бул. Драган Цанков № 4, програма „Христо Ботев” за конкурса „Зрящи сърца” или на e-mail: zriashtisartsa@bnr.bg

  ЖУРИ

  Творбите ще се оценяват от жури в състав:

  Председател: Надя Попова – поетеса, редактор в програма „Христо Ботев”
  Георги Чернев – поет и член на настоятелството на Национално читалище „Луи Брайл 1928”,
  Стефка Джонева – координатор на фондация „Старт”
  Цвета Николова – редактор в програма „Христо Ботев”

  НАГРАДИ

  Ще бъдат присъдени по една първа, втора и трета награди и една специална за млад автор /до 30 години/.
  Имената на победителите ще бъдат обявени в предаването „Познати и непознати” на 24 май 2010 г. по програма „Христо Ботев”. Наградените стихотворения ще бъдат излъчени.
 • От 1 до 10 април 2010 г. ще се състои Изложба "Тактилно изкуство" (Керамика, рисунка, скулптура) на Иван Кънчев Иванов.
  Откриване: 18 часа на 1 април 2010 г.
  Галерия "Дебют" на Художествената гимназия,
  бул. "Васил Левски" 62

  Заповядайте!
 • След продължително боледуване на 21 март 2010 г. почина Султанка Минева. Тя беше дългогодишен член на читалищното настоятелство. Нейната дейност допринесе за развитието на брайловата библиотека.

  Покланяме се пред нейната памет!
  От настоятелството на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
 • На 21 март 2010 г. внезапно на 31-годишна възраст почина Ели Станишева, член на настоятелството на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928". Никой не очакваше изненадващото прекъсване на един млад живот, пълен с енергия и бъдеще. Ние ценяхме инициативността на Ели. Тя ще ни липсва.

  Поклон пред нейната светла памет!
  От настоятелството на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
 • На 30 март 2010 г. от 15:00 часа в читалището на пл. "Славейков" №1Б ще гостува Румен Леонидов. Той е автор на 8 стихосбирки. Негови произведения са отпечатани и на чужди езици.
 • Настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”, кани своите членки на 8 март 2010 г. от 15.15 часа в читалището, за среща с проф. Савинова, която ще прочете разкази от Марко Семов.
 • На 21 февруари 2010 година ни напусна почетния член и дългогодишен председател на проверителната комисия на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" Ангел Младенов Александров.
  Загубихме един приятел, деец на читалищното дело.
  Работил повече от 40 години в Съюза на слепите като работник, териториален и регионален председател, директор. Ангел Александров посвети своя труд и дейност за благото на слепите хора. Те и неговите близки и познати ще запазят спомен за един енергичен и обществено ангажиран човек.

  Поклон пред светлата му памет!
 • Настоятелството на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" поздравява своите членове, всички негови сътрудници и доброволци, всички онези фирми и институции, които подпомагат неговата дейност, с настъпващите коледни празници и новата 2010 година. Ние пожелаваме на всички здраве и сполука в живота.
 • На 16 декември 2009 г. в криптата на храм паметника "Св. Александър Невски" Лайънс клуб "Сити София" организира голям благотворителен концерт. Участва известният в целия свят художествен състав "Мистерията на българските гласове" под ръководството на проф. Дора Христова. Бяха събрани средства за покупка на скенер в А3 формат за нуждите на Национално читалище "Луи Брайл 1928".
 • С изключителен успех, на 12 декември 2009 г., премина концертът, организиран от фондация "Петко Стайнов" и съюзите на композиторите и българските хорове. По случай международния ден на хоровото пеене в залата на музея за чуждестранно изкуство публиката изпита удоволствие от изпълненията на съставите. Академичния хор при църквата "Св. Парашкева" с диригент госпожа Луканова поднесе източноправославни песнопения. Обновеният хор "Петко Стайнов" от гр. Казанлък под ръководството на господин Станев пя вдъхновено. Музикалната програма приключи хор "Васил Арнаудов" с ръководител проф. Теодора Павлович. Професионалното Изпълнение на Женския състав беше кулминацията на програмата. 12 декември за публиката ще остане и със словата, посветени на Петя Павлович, която на този ден трябваше да изпълни 70 години. Проф. Вълчинкова и директора на казанлъшкия музей представиха отпечатания сборник "Петко Стайнов в паметта на времето". С любезното съдействие на сина на големия композитор - г-н Стефан Стайнов, той ще бъде включен в нашата електронна библиотека.
 • На 12 декември 2009 г. Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" заедно с регионалната организация на ССБ проведоха своето коледно тържество в салона на съюза на Военноинвалидите. Висок беше градуса на настроението. Посетителите с радост приеха изпълненията на съставите "Люлин" от София и "Еделвайс" от Варна. Ние поздравяваме организаторите и участниците в програмата, която имаше безспорен успех.
 • На 10 декември в зала "Вяра" на Столична библиотека се състоя тържество, посветено на 150 години от рождението на създателя на международния език Есперанто - Заменхоф. То бе открито от президента на българския есперантски съюз - г-н Петър Тодоров. Той спомена още един юбилей - 100 години от рождението на Никола Алексиев. За делото на Заменхоф говори редакторът на българското есперантско списание - Георги Михалков. Спомени за Никола Алексиев споделиха и други участници. Тържеството бе свързано и с представянето на диск от 19 песни, изпълнени от Елена Кожухарова и нейната дъщеря Надежда. Публиката имаше възможност да закупи диска, откъси от който прозвучаха пред всички. Накрая настроението бе повдигнато от песните на художествен състав "Люлин" под ръководството на Райна Митина и съпровод на акордеон от Александър Попов. Кулминацията бе изпълнението на популярната "Тиха нощ, свята нощ", което беше и пожеланието към всички за приятна коледа.
 • На 1 ноември 2009 година, - Ден на народните будители - стартира новата електронна библиотека на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928". Тя съдържа над 3000 произведения от български и чуждестранни автори от различни литературни жанрове. Електронната библиотека могат да ползват лица със зрителни увреждания. Подробна информация и инструкции за регистрация ще намерите в раздел "Електронни книги" на нашия сайт.
 • Общо събрание на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928”

   

  На 26 октомври 2009 г. в салона на читалище „Славянска беседа” се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Национално читалище „Луи Брайл 1928”.
  Събранието започна с кворум от 111 свои члена. Водещ на събранието беше председателят на читалището - г-н Карафезов, както го изисква Закона за народните читалища.
  Гост на събранието беше кметицата на район „Средец”. Имаше представител и на Министерството на културата.
  Настоятелството представи отчетен доклад за свършеното през мандата. Проверителната комисия стори същото, като представи подробен анализ на приходите и разходите, направени в читалището. Членовете на ОС единодушно приеха и двата доклада. Новият устав на читалището също бе одобрен от Общото събрание.
  Безспорно най-голямо оживление настана по последната точка, а именно избор на нови ръководни органи. Най-напред трябваше да се избере председател. Бе издигната една кандидатура, единствено на досегашния председател, което показа пълното одобрение на неговата работа през годините. С 97 гласа новият - стар председател бе утвърден. Дойде ред да бъде избрано и настоятелството.

  Събранието реши отново настоятелството да се състои от 9 члена. И тъй като г-н Карафезов по право влиза в него като председател трябваше да се изберат още 8 души. Така след голяма конкуренция настоятелството се състави в следния вид: Спас Карафезов – председател, Георги Чернев, Даниела Димитрова, Ели Станишева, Иван Янев, Йордан Младенов, Керанка Милушева, Росица Милчева и Хюсеин Исмаил.
  Проверителната комисия се оформи по следния начин:
  Петър Войнов – председател и членове - Асен Стоянов и Румяна Димитрова.
  За почетни членове бяха избрани досегашният председател на проверителната комисия г-н Ангел Александров и арх. Стефан Стайнов.
  Почетни медали г-н Карафезов връчи за големите им заслуги към читалищното дело на почетните членове Ангел Александров, Гето Велков и арх. Стефан Стайнов.
  На първото си заседание новото настоятелство избра секретар на читалището и определи ресорите за всеки от състава си. За секретар единодушно бе избран по предложение на г-н Карафезов д-р Иван Янев.
 • До членовете на НЧС "Луи Брайл 1928"

   

  ПОКАНА


  Настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” на основание член 12 от Устава свиква Редовно общо отчетно-изборно събрание на 26 октомври 2009 година от 14 часа в салона на читалище „Славянска беседа”, ул. „Г.С. Раковски” № 127.

  Дневен ред:

  1. Отчетен доклад на настоятелството и приемане на основни насоки за дейността през следващия мандат; рамка на финансовия бюджет.
  2. Отчетен доклад на проверителната комисия.
  3. Приемане на нов устав.
  4. Избор на нови ръководни органи.

  Регистрацията е от 13:00 до 13:50 часа.
 • ОБЯВА

  Фондация „Хоризонти” отново стартира изпълнението на проект финансиран от Агенцията за хората с увреждания.
  Основните дейности в настоящия проект - „Повишаване на компютърните и езикови умения на незрящи” са: компютърно обучение и обучение по английски език за напреднали и за начинаещи, провеждане на компютърни консултации относно специализираните програми за незрящи.
  Каним онези от вас, които вече са заявили желание за участие и тези които не са го направили да попълнят своята заявка за съответния курс и ни я изпратят по ел.поща до 10.06.2009 г.
  Основни критерии за подбор на участниците в курсовете са:
  - попълнена заявка за участие, която може да намерите на http://horizonti.bg
  - зрително увреждане над 90% ТНР;
  - възраст – над 18 години;
  - жители на град София. (Могат да кандидатстват и участват и жители на други населени места, но Фондацията няма да покрие разходи за транспорт, нощувки и хранене.)
  За допълнителна информация или помощ при попълване на заявката:
  телефон: 02/ 962 55 25
  e-mail: horizonti@dir.bg
  http://horizonti.bg
  Адрес: София 1734, Студентски град, Блок 55, вход Г, етаж 6, читалня.
 • Настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” най – учтиво Ви кани да присъствате на втория международен концерт по програмата „Грюндвиг” на Европейския Съюз с участието на певци и музикални групи от Турция, Италия и България.
  Концертът ще се състои на 10 октомври 2008 г. от 18.00 ч. в зала „Люмиер”на НДК.
  Концерта посвещаваме и на 80 години от основаване на читалището ни.
  Вход свободен.
 • Настоятелството на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928” най – учтиво Ви кани да присъствате на неговия юбилеен концерт – фестивал, който ще се състои на 10 октомври 2008 г. от 14.30 ч. в зала „Люмиер”. В него ще участват любителски състави от Кюстендил, Дупница, Перник, Дряново, Шумен, Варна, Пловдив, София. Концертът е по проект, финансиран от Агенцията за хората с увреждания по случай 80 години от основаването на читалището.
  Проявата ще продължи от 18.00 ч. с втория международен концерт по програмата „Грюндвиг” на Европейския съюз, в който участват певци и музикални групи от Турция, Италия и България.
  Вход свободен.
 • По случай 200 години от рождението на Луи Брайл и 80 години от създаването на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928", читалището обявява литературен конкурс за написване на есе на тема свързана с брайловото писмо. Творбите трябва да се изпратят в читалището до 30 ноември 2008 г. на адрес:
  Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928", пл. "Славейков" № 1Б, п.к. 265, 1000 София.
  Наградите са:
  Първа - 200 лв., втора - 150 лв., трета - 100 лв.
 • Покана - конкурс по брайлово четене за студенти по случай осемдесетгодишнината от създаването на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928”
 • Фондация „Хоризонти” стартира предлагането на услугата "Социален асистент" за хора със зрителни увреждания живеещи в град София...
 • Фондация „Хоризонти” търси да назначи служители за длъжността „Социален асистент”...
 • Аудио клип:
 • Фондация „Хоризонти” предстои да получи първите за България евросредства от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”...

Обръщение към членовете на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"


Настоятелството на читалището, на основание на чл. 12 от Устава насрочва отчетно събрание на 3 юли 2008 г. от 16 часа в салона на Народно читалище "Славянска беседа", ул. Раковски 127А с дневен ред:


1. Отчетен доклад на Настоятелството;

изтегли - doklad2007.doc

2. Доклад на Проверителната комисия;

3. Обсъждане по докладите и приемане на насоки за дейността.


След приключване на събранието се организира кратък концерт на наши самодейци и състави.


 • На 23 януари 2007 г. в Японското посолство между негово Превъзходителство Коичиро Фукуи и председателя на читалище "Луи Брайл 1928" Спас Карафезов беше подписан договор за дарение в размер на 30 500 евро. Средствата ще бъдат използвани от читалището за закупуването на професионален брайлов принтер.
 • Настоятелството на НЧС "Луи Брайл 1928" благодари на Японското посолство в България за коледния жест да бъде закупен професионален принтер.
  На неговите служители пожелаваме Щастлива Нова Година!
 • НЧС "Луи Брайл 1928" приключи проект, финансиран от Агенцията за хората с увреждания. За пръв път в България бяха внесени обяснения, в шест филма, към кадрите, които слепите не могат да възприемат по време на диалога.
 • На 10.12.2006 г. (неделя) читалището отваря своите врати по случай приемането на България в Европейския Съюз. От 13.30 ч президентът на Фондация "Хоризонти" и член на Настоятелството на читалището Хюсеин Исмаил ще поднесе информация за своето участие в международен семинар в Брюксел във връзка с Windows Vista и достъпността му за хората с увредено зрение.
 • На 1.12.2006 г. в камерна зала "България" се състоя великолепен концерт посветен на 110 - годишнината от рождението на Петко Стайнов. В него взеха участие проф. Виктор Чучков, трио "Арденца", Марио Ангелов, дуо "Станков-Радионов" и Зорница Радионова, джаз квартет "Живко Петров-Ангел Заберски", вокална група "Траяна", китарен квартет "Епика" и ансамбъл "Полиритмия". Изпълнителите и формациите представиха 8 аранжимента на безсмъртната творба "Тракийски танци". Създаде се неповторима атмосфера на настроение и възхищение от виртуозното изпълнение.
 • На 30 ноември 2006 г. в читалището бе излъчен филм, посветен на Петко Стайнов, по случай 110 г. от рождението му. Кадрите са предоставени от националната телевизия. Присъстваха синът на големия български композитор г-н Стефан Стайнов и професор Анна Илиева от БАН.
 • На 27 ноември 2006 г. в залата на Център за изследване на демокрацията, членът на Настоятелството д-р Иван Янев представи своя книга. Тя е посветена на външната политика на България в периода 1941-1944 г. Изданието съдържа допълнение към защитената от него дисертация.
 • 15 - октомври 2006 г. деня на белия бастун бе отбелязан от НЧС "Луи Брайл 1928" с посещение на специалната екологична пътека в местността "Дендрариум" на Витоша. На пътеката са поставени брайлови надписи, които описват различни растителни видове.
 • От 16 - 19 октомври 2006 г. - слепият испански художник Рафаел Ариас представи свои картини в галерията на Европейският културен център при Министерство на Културата.
 • На 16 октомври 2006 г. композиторът Стоян Бабеков изпълни 70 години. В салона на Съюза на композиторите се състоя юбилейно тържество. В концертната програма участваха Хорът на софийските момчета, дамска група от Нов Български Университет, Софийски духов оркестър. Бе изпълнена соната на пиано от проф. Емилия Стоянова и сонатина на флейта от Румяна Петрова. Юбилярът бе поздравен от много институции. НЧС "Луи Брайл 1928" му поднесе своя юбилеен знак и поздравителен адрес с награда.
 • Читалището в момента работи по проект на Демократическата комисия към Американското посолство. То отпечатва на брайлов шрифт документи на ООН за правата на хората с увреждания.
 • На 19 декември 2005 г. ще се проведе отчетно-изборно събрание на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928". Докладът на настоятелството в word формат можете да изтеглите от тук: doclad19122005.doc
 • В рамките на музикалния празник "Петко Стайнов" София 2005 на 19 ноември публиката в галерия Академия на Националната художествена академия имаше удоволствието да чуе изпълнения на хора на слепите "Академик Петко Стайнов" и хора при националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". След приключването на музикалната програма се проведе разговор пред портрети на Петко Стайнов от български художници.
 • На 17 октомври 2005 г. в Столичната библиотека се състоя тържество по случай 20-годишния юбилей на брайловото списание "Есперантска искра". Сред гостите бяха председателят на Българския есперантски съюз Петър Тодоров и председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев. Председателят на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България Владимир Желев изтъкна значението на изданието. То дава информация за делото на слепите в чужбина. Разпраща се в Европа, САЩ, Япония. Негов пръв редактор е бил големият сляп есперантист Тодор Шошев. Негови продължители са редакторите Владимир Желев и Данчо Данчев. Последният се спря върху летописа на изданието. Заслуги за неговото излизане имат още Фани Михайлова и Керанка Милушева. "Есперантска искра" е орган на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България. То се издава съвместно от асициацията, Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" и ССБ. Публиката бе възнаградена с чудесно изпълнение на песни със съпровод на пиано. Участниците в програмата бяха от София, Пловдив, Варна и Разград. Отчетени бяха резултатите от международния литературен конкурс по случай юбилея. Наградени бяха и лицата със заслуги за изданието.
 • На 14 октомври 2005 г. в НДК бе отбелязана 60-годишнината на Национална потребителна кооперациия на слепите. Господин Николай Николов прочете поздравително писмо от името на президента на републиката. Поздравитетелни адреси и пожелания за успешна дейност бяха получени от много други обществени и стопански организации. От името на ЦКС и ССБ на председателя на кооперацията господин Михаил Кърлин бяха поднесени най-високите отличия за особените му заслуги. Присъстващите аплодираха изпълненията на водещата Стефка Берова, Кристина Александрова, Борис Будичев, Орхан Мурад и вокална група "Усмивки". Участниците бяха дошли от всички краища на страната. Те ще съхранят неповторимата атмосфера и приятните срещи за дълго време.
 • На 13 октомври 2005 г. 45 члена на читалището посетиха специалната пътека за слепи в местността "Дендрариума" на Витоша. С това традиционно бе отбелязан международният ден на белия бастун. В групата бяха включени и ученици от училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл 1928". Проявата бе подкрепена от Столичната община, която осигури безплатен транспорт. Белият бастун е не само знак за уличното движение, но той е и символ за мобилността и самостоятелността на слепия човек.
 • На 8 октомври 2005 г. се проведе софийската районна конференция. Тя даде старта на отчетно-изборната кампания на Съюза на слепите в България. Пълномощниците на териториалните организации прецениха, че дейността на районната организация, която е най-голямата в страната, не съответства на изискванията на една столична организация. Остават отворени проблемите на самотните и в напреднала възраст слепи хора. Не работи задоволително с младото поколение и не се създават условия за привличането му при изпълнението на съюзните задачи. Не е достатъчно сътрудничеството с държавните органи и другите обществени структури в столицата. Констатираните слабости и препоръки са включени в решенията на конференцията за бъдещата работа на Управителния съвет. За председател бе преизбран господин Боян Чонос, а за председател на Контролния съвет - господин Сергей Дубина. Избран бе и нов управителен съвет, както и пълномощници за Общото събрание на ССБ.
 • През 2005 година в рамките на проекта "Включване на хората с увреждания на пазара на труда", финансиран по програма Леонардо да Винчи беше разработен модул за компютърно обучение на младежи със зрителни увреждания. Упражненията в модула включват изграждането на умения за работа с Word, електронна поща, бази данни и т.н. Компютърното обучение е достъпно за JAWS потребители и се състои от две нива. Първото ниво е предназначено за младежи без компютърни умения. Съдържанието на този курс е включване и изключване на компютъра, Windows, софтуер за достъп (JAWS, Zoomtext), работа с Word, програмен и файлов мениджмънт и Интернет. Второто ниво надгражда уменията, придобити на първото ниво. Основни елементи на ниво 2 са работа с PDF, електронни таблици, бази данни, асистивен софтуер (JAWS) и електронна поща (за напреднали). След преминаване на обучението младежите ще притежават знания как да използват компютър самостоятелно и да работят със споменатите програми и ще получат "Европейски IDOL сертификат", който удостоверява успешното им участие в курса. Повече информация за обучението можете да откриете на интернет страницата на проекта: www.idol-project.com. В този проект, ръководен от Ягелонския университет, участват 10 организации от 6 европейски страни. България е представена от дружество Евроинформ и асоциация "Мария Кюри".